Russell Nurseries Estate 1990 (Bill Forrest & Oscar Palacio) London

The malleability of Henry Roberts’ type is evident in this direct quotation inclusive of curving stairs. Forrest and Palacio add little balconies in front of the doors so that the space becomes more than just a passage. Another subtle transformation is the perpendicular arrangement of the block relative to the street. This removes the direct relationship of the vertical circulation system from the public street. The pavement, however, is continued making the public realm access clear and is separated from the parking area through a level change and low wall with planting. Despite the more secluded nature of this iteration there isn’t much evidence of appropriation of the circulation or balcony spaces.

Digimap Russell Nurseries

  • First colour image courtesy of Steve Cadman Flickr (creative commons license).
  • Street Views courtesy of Google Maps.
  • Map courtesy of OS Digimap.

.

Previous Entry 5. Prince Albert Model Cottage

Back to 6. Leopold Buildings

Next entry 7. Peabody Estate 1865

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s